Sunday, December 18, 2011

Kawin Awal Tak Dapat, Oleh Sebab Itu...

Ibu bapa anda berfikiran orthodoks. Konservatif. Adat lebih dari segala-galanya. Kalau nak kahwin, kalau tak ada kerja atau duit, jangan mimpi nak bawa keluar isu ini dihadapan mereka. Jangan cakap nak kahwin, nak suruh pergi merisik pun dah kena marah rasanya. Dan jika anda dah berduit sekalipun, kenduri kahwin mestilah meriah dan mahal-mahal. Hantaran mesti berdulang-dulang. Belanja kahwin lagi. Baru tak terkalah dengan jiran tetangga yang lain. Baru jiran rasa gerun dan hormat kepada keluarga anda.

Dari dua masalah yang aku nyatakan di atas, iaitu kalau tak berduit jangan mimpi nak bertunang apatah lagi kahwin dan kalau nak kahwin, kena mahal-mahal menyebabkan ramai pemuda pemudi berasa tekanan dan kecewa tidak dapat melampiaskan keinginan untuk berkahwin awal. Sehubungan itu, secara tak langsung ramai yang berpasangan atau orang kebanyakan memanggilnya ber-couple, dan ada yang lebih teruk lagi, menghasilkan anak luar nikah hasil dari hubungan tersebut.

Tetapi lain pula ceritanya bagi pemuda pemudi dari keluarga atau latar belakang Islamik. Mereka dapat bertunang seawal yang mungkin. Masakan ada juga yang dapat berkahwin di usia yang awal. Mereka masih belajar, tidak bekerja lagi tetapi ibu bapa serta keluarga membenarkan dan memberi sumbangan untuk mereka berkahwin atau bertunang awal. Mengapa ini berlaku?

Kita sekarang hidup dalam era Melayu. Bukan era Islam... Keluarga orthodoks pentingkan kejayaan dahulu baru boleh kahwin manakala keluarga berlatarbelakangkan Islamik percaya kepada kejayaan dan perkahwinan boleh bergerak seiring. Tetapi kita kena fikir jugak bahawa jodoh Allah dah tetapkan awal-awal lagi. Lambat atau cepat sahaja pembezanya.

(aku takdak idea nak tulis panjang2 kali ni. cukup takat tu lah kot. nak tunjuk kenapa ada beza)

Wednesday, December 07, 2011

Tatkala Nak Masuk IPT

Bila nak masuk mana-mana IPT, aku paling tak suka buat benda ni: mintak cop pengesahan. Cop dari JKKK ka, tok imam ka cikgu kanan sekolah ka, namakan saja. Melainkan ada orang ikut bontot aku, baru aku rasa rajin sikit..

Tapi, nak tak nak kena jugak mintak cop kan, kalau tak, tak masuk belajar aku satgi. Jadi,  aku hadiahkan jari tengah kepada kerenah birokrasi.

Sekian.

Thursday, December 01, 2011

December

First post for December 2011. Busy month ahead. That's for sure. Then a new year and a new life.

Tuesday, November 29, 2011

Oh JAKIM

Aku terjumpa benda ni kat Facebook. Isu yang mengatakan surat ini....

Dikatakan surat ini adalah dari JAKIM

Monday, November 28, 2011

Paranoid Android Part 2

So hangpa semua mesti pernah nampak orang share kat FB produk-produk yang diassociatekan dengan Yahudi kan? So automatically hangpa mesti nak boikot produk tu kan? Tapi pernahkah anda terfikir mungkin itu semua adalah dusta semata-mata? Maksud aku, maybe ada orang saja buat fitnah, sebab nak tengok business tu lingkup ataupun just for the lulz. Ataupun sebarkan keburukan produk tu sebab yang buat fitnah tu adalah seorang businessman, and kebetulan dia pun jual benda yang sama, therefore orang akan beli kat dia sebab saingan dia adalah produk Yahudi. MUNGKIN. Aku takmau komen lebih tentang semua tu.

Tujuan aku post harini adalah nak tunjuk macamana nak YAHUDI-kan produk. By the way post ini diambil dan diolah daripada blog Ayam dan Babi. Cilakak punya blog. Dahla dalam loghat utara. I had my lulz. Anyway enjoice post ni.

How to YAHUDI-kan kismis LIGO.

Yeap, this harmless guy right here. Sapa tak pernah makan tu penipu besaq.


1. Nama produk

Kaitkan nama produk dengan perkataan-perkataan Yahudi yang direka sendiri.

"LIGO berasal dari perkataan Ibrani yang bermaksud "butiran keras". Sememangnya jika anda membeli kismis LIGO anda memberi sumbangan dana kepada Israel untuk membeli butiran keras iaitu peluru untuk membunuh rakyat Palestin"


2. Asal usul

Rekakan satu konspirasi bagaimana produk ini boleh wujud dalam pasaran tempatan.

"Kismis LIGO yang ditanam di Israel yang tanahnya disuburi darah rakyat Palestin dihantar ke Brazil untuk dibungkuskan dengan penipuan bahawa kismis ini berasal dari California"

3. Presiden syarikat

Pastikan rakyat tempatan akan gerun membeli produk ini dengan menyatakan yang Presiden atau C.E.O. syarikat tersebut (reka nama supaya lebih susah rakyat tempatan untuk Google) adalah seorang Yahudi Zionis atau penyokong Zionis.

"Presiden Ligo iaitu Zarsten Kismisberg (lulz) adalah seorang jutawan Israel yang kaya akibat penipuan kismis-kismisnya. Beliau menderma sebanyak 100 juta dollar setiap tahun kepada negara laknatullah Israel"

4. Kreativiti masing-masing

Jangan berhenti disitu sahaja! Gunakan akal minda anda untuk memburukkan lagi produk ini dalam pasaran domestik! Benda-benda kecil seperti barcode produk juga boleh dijadikan sasaran!

Bantai apa saja. Janji objektif tercapai.

So dah taw macamana nak Yahudi-kan produk sedia ada? Mudah kan? So post yang orang duk share kat FB dengan email tu boleh jadi fitnah. Sebab kat atas ni senang ja kan nak kata satu produk tu teruk. Tapi kalau betul la produk tu adalah dari pihak Zionis, aku ucapkan terima kasih sebab mengingatkan.

Konklusinya, kita kena buat research dulu pasal sesuatu perkara ni. Jangan percaya bulat-bulat then terus sebarkan. Bayangkan kalau kita sebarkan fitnah. Tidak ka naya namanya tu? Tunjuk bukti yang sahih dulu. RESEARCH, then baru kita buat analisa masing-masing. Nak boikot ka tak. Lagi satu, kalau benda tu baik, apa salahnya kita terus pakai? Kita ada mata, kita lihat. Kita ada akal, kita fikir. Mana satu benda baik mana satu benda salah. Assalamualaikum!



Sunday, November 27, 2011

Paranoid Android


You be the judge. FACEPALM!

Battlefield 3 Review

Nah review untuk Battlefield 3 pulak. Sorry kalau SPOILER.

Memang trend FPS sekarang ka tunjuk sorang askar buat hensem dan cool sebagai game cover? Apa-apa pun the color was cool. 

Plot
Plot cerita game ni memang menjurus kepada The War On Terror. Memang perang sebab nak stop terrorism. Overall story OK. Ada harapan buat filem la jugak.

Playable Characters
4 playable.

Mission
Sangat pendek for a FPS game. Tapi satu mission tu pun dah panjang sebenarnya. Total ada 12 missions with  3 vehicles battle missions.

Enemies
Bagi aku enemies are quite predictable. Sorang mati situ, satgi adala sorang pi duk situ jugak. Tapi aku tak terlepas daripada mati kena tembak dengan depa.

Weapons
Ada weapons yang MW3 takda, BF3 ada and vice versa. Nothing out of the ordinary.

Vehicles
Battlefield memang terkenal dengan vehicle combat. Dalam single player, kita dapat rasa jadi Weapon System Officer (WSO, sebut Wiso) pesawat pejuang F/A18F Super Hornet dan juga bawak dan tembak guna kereta kebal M1A2. Abrams.

Bonus Content
Tiada

Soundtrack
Aku ingat Battlefield 3 Main Theme saja. Yang lain tak dengar. Maybe sebab aku punya hardware tak compatible.

Graphics and Sounds
Game ni adalah graphics whore. Aku punya graphic card just barely boleh main. Lag tak payah cakap. Sound  bila ada echo ja, mesti lari. So memang tak enjoyable sangat. Buat camna, teknologi baru. Kena hardware baru la jugak. Kira aku main game ni bukan dalam full potential dia.

Overall Score
Game ni macam MW3, 3 discs. So sapa ada komputer power dengan duit lebih, boleh angkat. Tak rugi kalau ada dua benda tu. Bintang aku boleh bagi adalah 3.5 dari 5 bintang. Kalau ada sequel aku akan beli. Cuma hardware la kena upgrade kalau rasa nak puas.

Call Of Duty Modern Warfare 3 Review

Aku dah janji nak buat review pasal MW3. Heh, siap bertangguh-tangguh lagi. Jadi, inilah review yang aku dapat beri seringkas mungkin. Maaf saya 'slowpoke'. And sorry in advance kalau ter-spoiler kat mana-mana. Saya tak reti buat review.

Cover game untuk MW3. Gambar askar berwarna hitam dan latar belakang putih bersalji dengan tulisan putih dan hijau di tengah. Minimalist. Terbaik.

Plot
So cerita kali ni conclude la event-event yang berlaku dalam COD4 dengan MW2. Memang conclude terus tiga-tiga game ni. Penutup. Then there's a lot of sacrifices been made. We got death. Ada jugak old characters appearing in MW3. Plot memang Hollywood-styled storyline. Therefore mau buat filem, memang aku nak jadi antara yang pertama yang pi tengok. Filmmakers. please take my money! Tak banyak memorable battle sangat aku rasa kali ni. Tapi overall aku suka MW punya universe ni. Good job Infinity Ward. Nak detailed plot, sila ke Call of Duty Wikia.

Playable Characters
Kali ni kita ada 7 playable characters. Yang confirm mati 4.

Mission
MW3 ada 18 mission. Bukan semuanya full mission. Ada yang controllable cut-scene. Kalau tak salah, 2 ja cut scene. So memang banyak mission. Sapa yang suka main campaign memang tak rasa rugi.

Enemies
Bagi aku enemies dia tak la bodoh sangat walaupun difficulty Recruit. Just nice. Kalau duduk tak da cover memang la mati ya tak?

Weapons
AK-47 sekarang bontot senapang dia dah sama macam M4 Carbine. Yang lain aku tak noticed sangat. Yang paling baru ialah Hybrid Sight. Dia pakai dua scope untuk increase zoom, ikut kesesuaian mission. Ada senjata baru. Senjata lama tak pakai. Aku suka lagi weapon MW2. Rambang mata dan dilemma mana satu nak buang. MW3 aku pakai weapon apa yang dia bagi. Jarang tukar.

Other Plot Weapons
Aku ingat ada UGV (Unmanned Ground Vehicle) ja. Dia memorable sebab dia ada minigun plus grenade launcher. And lagi satu tembak guna minigun atas Black Hawk. That's all. MW memang tak ada epic vehicle battle.

Bonus Content
Kalau waktu COD4 ada Mile High Club dengan Arcade Mode. MW2 ada Museum level. Sayang MW3 takda apa pun lepas dah game. I am sad, really.

Soundtrack
Seriously aku tak ingat langsung apa-apa muzik yang menarik dari MW3. Compared to MW2, aku siap download OST album dia. Epic. Tapi ni baru sekali main. Second time maybe baru perasan.

Graphics
Salah satu reason aku suka MW punya games: the graphics. Sangat baik walaupun aku pakai GigaByte NVIDIA 9600GT yang bila nak main Battlefield 3 dia kata tak sesuai. Graphics were awesome. Memang aku suka style MW dalam banyak-banyak FPS games.

Overall Score
So berakhirlah sudah ulasan tak seberapa aku ni. Berapa bintang nak bagi? Dari 5 bintang, aku bagi 4 bintang. Why? Sebab aku fanboy MW. Aku memang suka gameplay, graphic and storyline dia. Bagi aku tak berapa rugi sangat duit beli 3 discs untuk MW3. Yes, you read me correct. Game ni dalam 3 discs. So kepada sapa-sapa yang tak main lagi, better main cepat. Kita tengok konklusi kepada cerita yang bagi aku quite epic bagi war story junkie macam aku ni. Dan nanti aku nak try main ikut kronologi, start dengan COD4 dan habiskan dengan MW3, on Regular difficulty. Saya bukan hebat pun. n00b ja. Sekian, tamat.

Saturday, November 26, 2011

If I Was A Movie Writer...

(Entry bahasa rojak.)

So aku ada la idea kalau DotA (Defense of the Ancients) dibuat jadi movie. Tapi aku tak reti nak tulis a full movie. So aku anggap tulisan bodoh and buang masa ni a simple fanfiction.

Plot
Perang antara Sentinel dengan Scourge dah lama sangat dah. Ramai yang mampus. Tak terkira. So adala satu entiti ni, dia power gila. Ilmu dia memang tak terkalah lagi setakat ni. Takat Harry Potter team dengan Voldemort dia leh relaks lagi. Tapi kalau Gandalf dengan Dumbledore mungkin pecah peluh. MUNGKIN. So dia bagi idea kat pemimpin Sentinel dan Scourge. "Apakata kalau hangpa settle perang ni dengan join wargame kendalian aku ni? Aku jadi host. Hangpa perang ja dalam tu. Tak payah pikiaq apa. Pemenang jadi pemenang mutlak. Winner take all. Kira sapa menang dalam game tu menang kat dunia sebenar jugak la." kata entiti tersebut. "Nak decide sapa menang camna?" tanya pemimpin Sentinel.

"Mudah ja. Kat kem hangpa ada dua symbol of power. Kalau macam Sentinel, The World Tree. Scourge The Frozen Throne. So hangpa fight la sampai hangpa boleh masuk kem musuh dan musnahkan symbol of power musuh tu. Dan hangpa ada tentera yang steady. Cukup time depa keluaq. Mara ke tempat musuh. Ada tiga lorong. Setiap lorong ada 2 menara. Menara ni tembak tentera lawan.". "Dan yang penting sekali dalam game ni adalah hero. Setiap pihak ada hero yang tersendiri. Tugas dia bantu tentera sampai boleh masuk dalam kem lawan. Nak tambah syok hero tu boleh beli senjata, perisai atau apa saja yang dapat bantu dia dalam peperangan ni dan dia boleh naik level. Cara nak naik level adalah dengan bunuh tentera dan hero musuh. Setiap roh tentera musuh yang mati akan dikumpulkan dan akan digunakan buat beli senjata dan naik level."

Sambung entiti tu lagi "Dan hangpa jangan risau. Hero yang mati boleh dihidupkan balik. Tapi kena stay la sat. Lagi tinggi level, lagi lama kena tunggu. Kira selagi symbol of power tu tak musnah, lagi tu hangpa boleh mati dan hidup semula. Dah musnah baru game over. Lagi satu, penyertaan hero adalah terhad. 3 hero utama dan 9 hero support. Setiap lorong hanya boleh ada 1 main hero dan 1 support hero. Yang lagi 2 stay kat base. Mau main hero rasa nak tukaq strategi dan hero, hero yang ada dengan dia tu kena pi tukaq dengan hero lagi satu. Tak boleh ada 2 hero support dekat satu lane. Same goes to lagi 2 hero utama. Contohnya Sentinel boleh ada 6 hero ja. 3 main, 3 support. Paham takat ni?". "So hangpa balik kem dulu. Decide la sapa yang nak wakil team hangpa tu. Besok pagi aku nak taw." Lalu entiti terus berlalu pergi, hilang ditiup angin.

Maka pemimpin Sentinel dan Scourge bawak keluaq la list heroes.

Sentinel:

Main Hero (Team The Alliance (Human and the gang)
Rylai Crestfall [Crystal Maiden (INT)]

Support Heroes
Purist Thunderwrath [Omniknight (STR)]
Kardel Sharpeye [Dwarven Sniper (AGI)]
Nortrom [Silencer (INT)]


Main Hero (Team Night Elves)
Mirana Nightshade [Priestess of the Moon (AGI)]

Support Heroes
Rooftrellen [Treant Protector (STR)]
Luna Moonfang [Moonrider (AGI)]
Furion [Prophet (INT)]

Main Hero (Team Horde (orcs and the gang) dari Warcraft 3)
Thrall [Disruptor (INT)]

Support Heroes
Cairne Bloodhoof [Tauren Chieftain (STR)]
Yurnero [Juggernaut (AGI)]
 Rhasta [Shadow Shaman (INT)]

Belah Scourge lak. Depa hantaq

Main Hero (Team Demon-Controlled Orcs)
Azgalor [Pit Lord (STR)]

Support Heroes
Mogul Khan [Axe (STR)]
Strygwyr [Bloodseeker (AGI)]
Lion [Demon Witch (INT)]

Main Hero (Team Demon)
Lucifer [Doom Bringer (STR)]

Support Heroes
Nessaj [Chaos Knight (STR)]
Nevermore [Shadow Fiend (AGI)]
Eredar [Shadow Demon (INT)]

Main Hero (Team The Scourge (Warcraft 3 punya universe))
Abaddon [Death Knight (STR)]

Support Heroes
N'aix [Lifestealer (STR)]
Anub'arak [Nerubian Assassin (AGI)]
Kel'thuzad [Lich (INT)]

So lepas semua dah setuju maka mereka berperanglah bermati-matian sehingga salah satu symbol of power musnah. Hanya dengan taktik dan kerjasama yang baik antara hero-hero di atas dapat memastikan bahawa kemenangan bagi pihak mereka adalah pasti dan kekalahan yang perit buat musuh. Let the game begin!

Kalau hangpa sebagai peminat cerita atau plot game Warcraft 3, mesti perasan bahawa list heroes ni adalah berdasarkan kepada cerita Warcraft 3. Main hero dan supportnya dipengaruhi karekter single player game tersebut. Contoh Rylai Crestfall adalah berdasarkan Jaina Proudmoore, Abaddon adalah Arthas.

Aku post kat sini bukan nak suh hangpa baca cerita tu. Just nak tunjuk list heroes tu ja. Nak taw sesuai ka dak chemistry grup tu kalau nak dibuat filem. Hahaha. So komen la apa yang tak kena or nak tambahan plot ka. Sila sila.

(aku taw entry kali ni berterabuq. Sorry la no. Aku nak tunjuk list tu ja... Cerita tu buat bagi semak ja.)

Project Gundam

So my dad gave me money to buy a Gundam plastic model, or GUNPLA for short. It was Saturday, and I had just finished my convocation ceremony at Dewan Gemilang Mercu Idaman, German-Malaysian Institute, Kajang, Selangor, Malaysia. So for lunch, my dad brought me and my stepmom (for those who didn't know, I live with my dad and stepmom in Perlis. My real mom is in KL with my brother and stepbrother. Now you know.) to McDonald's Sungei Wang Plaza. I was craving for Chicken McDeluxe so I had one. Then there was a GUNPLA expo there, near the restaurant. So I check it out. The prices were OK. My dad asked me did I want one, so I had to make a tough call on which GUNPLA I want. My choices were:

1. Gundam Exia 1/60. Pricing was near to RM 150.
2. Gundam Exia Avalanche 1/100 (I think). Pricing in RM 110 or less.
3. Aile Strike Gundam 1/144 RG Grade. Price was RM 83.

Since RG Grade is a new grade, so I picked that one. And it was the cheapest in the list too. And the Aile Strike Gundam was the number 3 product released by Bandai. The first was RX-78 and the Zaku Custom piloted by Char Aznabel second. Plus, if I am not mistaken, Freedom Gundam was the fourth one. But I haven't seen it yet. So I had to make do with Aile Strike Gundam.

Here are the pictures of my RG Grade Aile Strike Gundam in the box. I haven't begin doing it yet. So, next time I will post the completed GUNPLA. Until next time. (I think my English sucked. All in favor say AYE)

If you notice, this GUNPLA has a endoskeleton (Shown on the side of the box). This is new for 1/144 scale model.

Top view of the box.

Inside the box with the manual on the right.

As you can see, the stickers are generous compared to the old models, and on the right is the endoskeleton parts. Simple right?

Blog Remodel, Complete

So I had remodel my blog. How does it look? Just fine or I overdid it? Need your feedback dear readers. Comment below.

Sunday, October 30, 2011

Friday, October 28, 2011

If Zombie Apocalypse Did Happen

Soalan yang aku baru tertanya diri aku sendiri. Kalau betul la zombie apocalypse ni benar-benar terjadi, kita rakyat Malaysia nak deal macamana dengan event ni? Kita bukan duduk US. Kalau kat US firearms belambak. Malah they got right to bear arms. And then depa ada geng redneck (read: geng hulu tapi stock weapons belambak), so kemungkinan nak deal dengan zombie apocalypse takdak masalah sangat kan?

Tapi kita kat Malaysia ni apa ada? Senjata api seriously tak banyak dalam pendapat aku. Senjata konvensional / tradisional banyak la; parang keris apa semua tu. Advantage tu memang. Pasal tak pakai peluru. Just bergantung dekat tenaga kudrat si pemegang senjata. Tapi lama-lama letih la kan? Dah letih memang kena gangbang la. Last-last kita pun jadi zombie. What a way to go. Becomes one with the ones that we tried to defend ourselves from in the first place.

Martial artist pun kita ramai. Tapi macam senjata traditional, kita kena close range and memerlukan tenaga. Habis tenaga maka habislah kita. So nak selamat, jangan engage the zombies, retreat. Itu ja penyelesaian terbaik. Tapi soalan yang aku nak tanya ni bukan senjata api apa semua tu. Bukan how to kill the zombies. Or   how to survive the zombie apocalypse. No. Aku nak tanya if orang kesayangan anda jadi zombie, what will you do?

Contoh, kat tangan anda ada pistol. Dan let's say abang atau kakak anda baru sahaja jadi zombie. Can you PULL THE TRIGGER? Anda renung tepat ke mata mereka. Dan instant flashback of memories flooded your mind. All the good times you guys had before. How you loved them. Can you do it? They are your loved ones. Not some random people. Itu kalau ada pistol. Kalau takdak pistol, ada parang, macamana? Lagi kejam nak tetak orang kan? Your loved ones lak tu kan. Darah mereka memercik ke muka, mengelupur. Sanggup tak? Aku rasa majoriti mesti tak sanggup. Malah mungkin ada yang akan rebah melutut ke bumi dan menangis. Normal. Itu manusia.

Tapi kita kerap kali dengar kes kat Malaysia yang tercinta ni ahli keluarga kena tetak or belasah dengan ahli keluarga sendiri. Dilakukan dalam keadaan sedar. Bukan terpaksa (mungkin terpaksa sebab nak duit or whatever, but still, bukan kondisi yang memerlukan tindakan kejam sebegitu dilakukan). Apa dalam fikiran mereka ketika itu? Adakah sifat kemanusiaan sudah terhakis? Hilang? Aku tak tau. Aku bukan pakar psikologi.

So renung-renungkanlah, if zombie apocalypse did happen, will you kill the ones you loved so that they stay dead and doesn't come for your meat and brains?

End Of October

So peeps, here comes the last Friday for October. What have you achieved in the last 10 months? Nothing significant? No worries. We have a long way to go. Buckle up and full throttle.

And by the way, I would like to congratulate to all that have graduated in their studies this year. You have struggled and here you are, a scroll to show the world what you have accomplished during the study period. Kudos. Be proud of yourself.

Me? I will receive my scroll on the 19th November this year. Think you guys were the only ones graduating?

I think my writing is so typical. Boring as hell. I'm sorry if people did read this blog. I am not creative. Sorry.

Things I Want

Sebelum hampa baca list aku ni, try la search lagu "Things I Want" dendangan Tenacious D dengan Sum 41. Dah cari? Then play em while reading this. Baru rasa awesome. So here you go, a list of all the cool shit I want...

1. A brand new laptop with a dedicated graphic card, regardless of brands and also equipped with a strong processor unit.
2. A decent gaming desktop for you know, heavy gaming? Need this to play those graphic hogging games.
3. A smartphone. Does not decide for an iPhone or a BlackBerry or other smartphones. Any recommendations?
4. A camera. The camera that can do the job. Anything from DSLR or a standard digi-cam would suffice.
5. A MP3 player. An iPod or any value for money MP3 player. Might go with Sony Walkman.
6. An earphones. An awesome one.
7. A gold dinar. For the future.

I think this is the things I want in the near future. What about you?

Thursday, October 27, 2011

The Twitter-Tony Stark Theory

You got Facebook? Most of you did. And you got Twitter? Not many has one. But still, I would like to share with you my theory on these two social networking sites. I come up with this theory while on Twitter.

OK. You see Facebook is for me, is like Iron Man. Yeah, that gold and red high-tech armor suit that can fly and shoots laser beam out of his palm and has light on his chest. Yes, that guy. Why I said that? It is because on Facebook, people tend to show that they are cool, strong and they showed to the public what they are on the outside or you might say externally. Handsome, beautiful and all those likable characteristics. Seldom did people shows their true colors on Facebook. Thus Iron Man is said to personified this. Cool, strong and perfect on design and application. But who is Iron Man? It is worn by Tony Stark, the creator. He is human. A living organism. Unlike his creation, a metal suit with power beyond imagination.

Twitter is Tony Stark. People who have Twitter tends to express what they feel emotionally here. They don't mind letting people see their tweets. Heck, they even felt good, comfortable by doing so because they have expressed what they feel. Letting their emotions out. Relieve the pain and pressure brewing inside their core. Only the people following that guy or girl on Twitter will know what the person really is.

I used the Tony Stark and Iron Man because initially my theory is since Facebook is just used as a public face of oneself, acting all cool and cute, while on Twitter we are just being human, insecure and full of angst. The equation for my ridiculous theory is:

Facebook = Public face of you. Acting tough and lovable and all those kind. read: hypocrite / masked
Twitter = Your real face. The REAL you.

Iron Man = Suit of armor. The public regards him as a superhero. Strong and tough.
Tony Stark = The man behind the suit of armor. Alcoholic, playboy and possessing qualities of a normal human.

Therefore Facebook is Iron Man while Twitter is Tony Stark. I know this does not make sense. But hey, it is my theory. Just sharing what I think.

If you got both Twitter and Facebook, you know what I am talking about. =). And if there is a sudden influx of new Twitter follower requests after this post has been published, I know where you people got the push from.

Monday, September 26, 2011

KL-Shah Alam Trip : The Report Day 5

Last Day of the trip

Day 5

Lepas Zohor kami bergerak ke Berjaya Times Square. Pak Long nak beli model kit Gundam. Before that kami nak ke Stesen Sentral Kuala Lumpur. Nak meet up with someone. So kami amik bas U32, turun kat Times Square. Then amik Monorail kat Hang Tuah. Turun kat KL Sentral. Dah jumpa, pusing balik ke Times Square. Kali ni turun kat Stesen Monorail Imbi. Lunch at Wendy's. Then teman Pak Long angkat Gundam 00 Raiser Condenser Type. Selesai semuanya kami nak balik. Dah senja. Untuk perjalanan pulang ke Perlis, Ibu aku hantar kami kat stesen LRT Pandan Jaya. Turun kat LRT Plaza Rakyat. Then kami lepak kat Dewan Menunggu kat Hentian Pudu Sentral. Tunggu bas Sri Maju kat Platform 12. Naik bas and sampai Perlis at 7 am. End of KL-Shah Alam Trip.

Significant Mentions from the trip

Hentian Pudu Sentral - Nama baru Hentian Puduraya. Dah berwajah baru. Macam airport. Harap berkekalan la kecantikan dia tu.
Touch N Go - RapidKL sekarang da jual TnG dalam bas. So sekarang ni nak beli TnG sangat senang. Beli atas bas ja. Minimum RM 5. Downside dia tak boleh guna nak bayar tol.
IKEA Meatballs - Aku sebenarnya nak rasa meatballs ni. Tapi ntah, kenapa aku xmau makan pun xtaw. So sekarang aku menyesal xdapat nak makan. Ntah bila baru leh pi IKEA balik. Sigh.

So that's it folks. My boring 5 days journey to the Central. Hope no one reads this though.

Friends From Afar

1. Umar
2. Rehe
3. Haffiz Azreen
4. Aqharie
5. Jurad
6. Ameng

KL-Shah Alam Trip : The Report Day 4

ZZZZZZZ

Day 4

X boleh stay umah Apih lama-lama. Dia nak ke Pavilion jumpa Afiza and kawan-kawan dia. So aku decide better aku balik umah Ibu aku kat Desa Pandan. So amik LRT turun kat Dato' Keramat. Take bus nombor T330. Ni first time aku beli Touch N Go. My first Touch N Go. Sampai umah Ibu aku around 6 pm. Makan-makan and relax. Actually famili Mak Teh aku nak tumpang semalam kat situ gak. So ramai gila la orang kat umah malam tu. And mostly kids. Tobat bising. Aku ngan Pak Long hang out dalam bilik adik tiri aku ja. Nothing much malam tu. Plan asal nak join Apih and others kat Taman Melati, tapi due to certain circumstances, aku terpaksa said NO. So malam yang biasa untuk hari keempat. End of Day 4

KL-Shah Alam Trip : The Report Day 3

Aku dah malas nak tulis intro.

Day 3

Bangun dan terus pi Solat Jumaat kat Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah (ala masjid yang kubah kaler biru putih tu.) Jalan kaki ja. Dekat dengan umah sewa Umar. Lepas tu Umar and housemate dia hantar aku dengan Pak Long ke KTM Shah Alam. Kami nak beli tiket bas balik Perlis. Turun kat Stesen Sentral Kuala Lumpur. Amik LRT turun Masjid Jamek. Jalan kaki beli tiket kat Hentian Pudu Sentral and then walk some more ke Berjaya Time Square. Had late lunch kat McDonalds Bukit Bintang. Solat kat Plaza Low Yat. Tengok Johnny English Reborn kat TGV KLCC. Nak ke KLCC kami (aku, Pak Long, Umar dengan Haffiz Azreen) naik monorail dari stesen Imbi, turun kat Bukit Nanas. Then jalan kaki ke Stesen LRT Dang Wangi. Turun kat LRT KLCC. Johnny English Reborn memang seriously lawak. Not bad for RM 15.00. Memang parodi James Bond kaw-kaw. Habis tu aku dengan Pak Long amik LRT ke Taman Melati while Apih and Umar head back to Imbi pasal depa mai naik moto. Umar balik Shah Alam. Then sampai LRT Taman Melati Aqharie mai amik bawak pi kedai makan kat Nasi Kukus Ayam Dara. Aqharie tak boleh lepak lama dia kena pi Rawang umah sepupu dia. At 115 pagi kami selesai lepak. Malam tu tidur umah Apih. End of Day 3.

KL-Shah Alam Trip : The Report Day 2

Sambungan KL-Shah Alam Trip : The Report untuk Day 2

Day 2

Solat Subuh. Shoot tidur sampai pukul 2 petang. Self preparation and then Umar bawak kami pi makan kat Seksyen 2. Nasi campur and Ais Kacang. Ais Kacang dia epic. Tapi aku xdak rezeki nak makan. A portion of the ice and the ice cream terjatuh atas meja due to my clumsiness. Sad. But kenyang. Settle, balik rumah sewa Umar untuk pass time. Settle Maghrib terus pi Damansara dengan kereta Rehe. Singgah sat kat IKEA. Rehe nak makan meatball. Aku terliur nak rasa. Tapi aku tahankan jua. Then kami geng laki ke Laundry Bar. Ada gig by Like Silver (duo electro. tapi aku tetap nak panggil dubstep. Not bad la.) , Silent Scenery dengan The Metaphor (grup post-rock. Awesome.). Pepsi harga RM 15.00. Ni aku kata harga tiket. Aku tak mau kata harga ayaq. Kang RAGE lak. Rehe pi tengok Johnny English Reborn. Habis tu head to Titiwangsa. Lepak kat Sarawabina Cafe, kedai Pak Arab kat sebelah Tasik Titiwangsa. Dalam pukul 4 pagi Umar ajak makan kat Restoran Hakim (kedai mamak) kat Seksyen 7. Dia kata Nan Cheese situ killer. Sayang pagi-pagi mana nak ada Nan. So makan Maggi Goreng Telur Mata. Kenyang makan, hantar Rehe balik umah sewa dia and buat apa yang patut sebelum tidur pukul 7 pagi. End of Day 2 (masuk Day 3 dah oi)

KL-Shah Alam Trip : The Report Day 1

Baru balik dari KL semalam. Naik bas Sri Maju pukul 1130 malam. Sampai pukul 7 pagi tadi.

So ni recap event selama 5 hari tersebut.

1st day

Sampai Hentian Pudu Sentral pukul 630 pagi. Terus shoot surau kat tingkat 2 atau 3 (x sure). Settle solat Subuh naik pi tingkat 4. Minum pagi. 8 pagi pi LRT Plaza Rakyat. Nak ke LRT Bandar Tasik Selatan. Naik KTM pulak lepas tu. Head to KTM UKM. Lepak-lepak kat stesen dulu. Pukul 11 jalan kaki ke German-Malaysian Institute. Lebih kurang 2.5 or 3 km perjalanan. First time buat macam ni walaupun dah 3 tahun study situ. Letih x payah cakap. Jauh. Sampai situ rendezvous dengan groupmate aku waktu Final Year Project dulu. Terus pergi office GMi. Check hutang, dapat transcript result Semester 1 sampai 6. Settle Main Objective trip aku. Then, pi Wak Dol Cafe minum-minum. Then balik ke KTM UKM. Jalan kaki lagi. With backpack yang berat. Nasib baik mendung. Rasa macam The Amazing Race pun ada.

Sampai KTM UKM, amik tiket pi KTM Serdang. Pi The Mines untuk makan tengah hari and solat Zohor serta Asar. Subway for lunch. Kenyang. Dalam pukul 4 petang lebih, kami (aku and Pak Long a.k.a. Khairul Akmal) terus naik KTM kat Serdang menuju Stesen Sentral Kuala Lumpur. Target destination ialah Shah Alam untuk bermalam di rumah Mita a.k.a. Umar. Sampai KTM Shah Alam dalam pukul 6 lebih. Terus pi umah Umar. Mandi and settle solat apa semua, Umar bawak pi makan kat Pak Li Kopitiam kat Seksyen 7. Join by Rehe a.k.a. Raihan. Had Nasi Ayam Lemon and Teh O Ais Limau. So-so. Tapi servis laju. Not bad. Habis makan terus balik and lepak-lepak sebelum tidur. End of day 1.

Thursday, August 18, 2011

Maxis Broadband

Internet. Kalau takdak Internet mesti hilang punca hidup anda kan. Rasa macam ada sesuatu yang tak kena. Mesti rasa nak masuk Internet. Bukak FB, tengok berita, Youtube, blog and apa-apa yang boleh dicarik. Sekejap pun takpa, janji dapat connection Internet tu.

So, post ni just nak share pengalaman aku sebagai pengguna Broadband. Mobile Broadband to be exact. Cucuk pendrive modem, dah boleh surf Internet. Di mana sahaja anda boleh ber-Internet. Rumah aku tak pernah pasang Streamyx. Never. So that's why aku kena guna Broadband.

First time Broadband user time tu aku dalam Semester 1 kat GMI. Aku rasa time tu aku sorang ja kot ada Internet kat dalam bilik hostel aku tu. Time ni la aku didedahkan dengan art of Internet. Main torrent, download apa semua tu. Maklumla sebelum ni taw guna dial-up ja. Tak pun pi cyber-cafe. Ada Internet sendiri perasaan dia lain la sikit kan. Anyways, time tu aku guna Celcom Broadband. In my experience, not band la. Time peak hour jangan harap la nak dapat decent Internet connection. Slow gila. After 2 a.m baru rasa laju. Tapi kalau download torrent still acceptable. Download, lepas tu tinggal. Tidur. Bangun besok pagi dah siap. Balik kelas baru tengok. Best siot. Aku habis download Season 2 Gundam 00 time ni la.

After that, aku rasa aku deserve better connection speed. So aku beralih ke Maxis Broadband at the end of Semester 4. Aku pun tak taw apa real reason aku tukar. Unsatisfied customer perhaps? So Maxis BB. Speed is so WIN. Seriously, peak hour ka tak, it is fast! Kalau download video kat Youtube tu, sat ja dah siap. Speed memang tak boleh challenge. Tapi, the downside of this awesome service is, dia cepat sampai quota. Aku amik yang 6 GB punya quota. Kalau bulan tu kena gila dia, download sana sini, streaming video banyak-banyak, baru half month dah habis quota. Kalau habis quota, meranalah anda. Time tu rasa kalau pakai dial-up lagi laju kot! Argh. Tu yang selalu kena pi top-up quota tu. Yang sakit hatinya plak, quota mahal nak mampus. Mana mampu camni. So, aku tahan ja la. Guna berpatutan. Overshot tu biasala.

Now, aku noticed something dekat 2 bulan ni. Aku dah reached quota aku, but still, aku rasa the speed is reasonable. Bayangkan kalau dulu nak refresh page FB sangat lah amik masa. Page tu mesti tak akan properly display. Nak pi website lain jangan harap la dia keluar display yang correct. Tapi, sekarang seriously dah ok. Even aku boleh upload gambar ke blog ni dalam keadaan reached quota. FB takda masalah. Download video kat Youtube takes time, tapi still acceptable. Aku pun taktaw apa yang berubah. Maxis or the internet browser itself. Aku pakai Mozilla Firefox 5. Mozilla claim it is fast. Ok la bagi aku. So now, aku berterima kasih kepada kedua mereka ini, Mozilla and Maxis kerana telah memberikan saya peace of mind while browsing the Internet. Thanks you guys.












Too Long, Didn't Read (TL:DR) eh? Maxis Broadband and Firefox 5 is Awesome!

Do-It-Yourself 2


Okay. Post hari ni adalah khas untuk member-member yang ada Wi-Fi kat umah tu. Ni untuk meningkatkan signal Wi-Fi. Supposedly, aluminium increases the signal power of Wi-Fi. Tak taw la sama ada terbukti berkesan ka tak. General knowledge sikit. Apa maksud Wi-Fi? Wi-Fi is Wireless Fidelity. Aku tak taw maksud fidelity. Ask Google. He should know.

Aku pernah la try kat Celcom Broadband aku dulu waktu kat Kajang. Pakai tin Coca-Cola. Ntah, tak nampak visible improvement pun. Renyah nak memotong tin aluminium tu adalah. So, kalau rajin try la buat tutorial ni. Pasang kat Wi-Fi rumah. Tengok ada improvement or same old same old. Selamat mencuba ya!

Tak lain tak bukan dari 9GAG.com

Tuesday, August 16, 2011

Do-It-Yourself


Ada berani nak try ka apa yang tutorial ni tunjuk? Efektif tak kalau kita praktikkan kat luar sana tu? Contoh lepas habis main futsal ka, badminton ka.. Bau wangi tak badan tu? Takut kang rasa melekit ja...Kalau ada sapa berani buat akan ku tabik beliau!

PS - Dem. Gambar low resolution. Go to original post kat link bawah ni..Sorry guise!

Sumber : 9GAG.com

Genius Invention!


Aku tak taw la teori ni possible ka tak... Tapi if it's possible, nice la.. Tak payah susah-susah carik charger kan? I definitely buy it!

As seen on 9GAG.com

Wednesday, August 10, 2011

Genius Inventions! Part 2

Here's Part 2 of the Genius Inventions post. Enjoice. Lepas ni apa lagi yang inventors nak buat untuk memudahkan kerja-kerja seharian...


Monday, July 25, 2011

DotA 2!

Buat penggemar-penggemar Defense of the Ancient atau commonly known as DotA, here's one good news for ya. Valve yang telah memberikan anda game seperti Counter-Strike dan Team Fortress telah hired komuniti yang modified game Warcraft 3 sehingga jadi game DotA yang anda main dengan member-member dikala malam exam menjelang tiba. So, komuniti ni dapat la realize impian mereka nak buat game DotA yang lagi sempurna mengikut idea asal mereka dengan dibantu team developers yang expert daripada Valve. So far, game ni still in development, so, maybe next year baru release. Harap-harap la...

Sebelum dilupakan, bagi sesiapa yang tak tau DotA tu apa, it's an addictive Action Role-Playing Game (RPG). Boleh dimainkan solo lawan AI atau main dengan kawan-kawan seperjuangan. Game ni lebih kurang macam ni. First, kita select sorang hero. Hero tu diklasifikasikan kepada 3 kelas. First, Strength. Hero ni specialty dia nyawa panjang. Ergo, susah nak mati. Secondly, Agility. Hero ni laju dengan armor rating dia tinggi. Sesuai untuk beginners. Lastly, kita ada Intelligence. Hero ni focus on magic. Dah pilih, beli la weapon ka, armor ka, apa-apa yang dapat membantu anda untuk mencapai objektif anda iaitu musnahkan symbol of power kat base enemy lawan. Anda akan dibantu oleh a steady flow of soldiers or called as creeps. Use them wisely. So, basically game ni main macam ni la. One team trying to destroy the opposing one. And what makes this game good adalah sistem levelling dengan beli barang dengan gunakan your hard earned cash by killing creeps and enemy heroes (the other players. Maximum 5 for each side). Nak lagi detail pi Wikipedia.

What's new in DotA 2? Dengar kata voice acting improve. Certain characters ada history masing-masing sesama mereka, so, bila mereka bertembung kat battlefield, mereka ada unique chit-chat among them. I read it somewhere. Tak ingat. HAHA. So, to satiate your hunger, here's the pictures of 4 of your favorites heroes released so far.

Don't get too close to Bloodseeker or die running!

Drow Ranger FTW!

Lina Inverse a.k.a. Slayer. One of the best Intel hero in my opinion.

Morphling = Adapt or die. You know what I meant, DotArds.

Source : Official DotA 2 blog

Genius Inventions! Part 1

Inventors out there. I salute you.

As seen on 9GAG.com

Friday, July 22, 2011

Persoalan

Bila aku bukak Winamp arini, aku shuffle music playlist. Skali dia bukak Yellowcard lak. Lagu Keeper dari album Paper Walls. Tiba-tiba aku rasa lirik dia macam kena dengan situasi aku sekarang. Ni lirik dia...

I wanna love,
I wanna leave.
I want you to love me,
I want you to leave me.
I want to stand where I can see,
I'm watching you love me,
I'm watching you leaving me now.

I wish I could be somebody else.

wish I could see you in myself.
wish there was something inside me,
To keep you beside me.
And say what you really feel.
You know I need something that's real.
I wish there was something inside me,
To keep you beside me.

I wanna know if I could be,

Someone to turn to,
That could never hurt you.
But I know what you think of me,
You had a breakthrough,
And now I'm just bad news for you.

I wish I could be somebody else.

wish I could see you in myself.
wish there was something inside me,
To keep you beside me.
And say what you really feel.
You know I need something that's real.
I wish there was something inside me,
To keep you beside me.

I should've told you everything.

I never gave you anything.
I should've told you everything.
If I could give you anything,
Then I would tell you everything.

I wish I could be somebody else.

wish I could see you in myself.
wish there was something inside me,
To keep you beside me.
And say what you really feel.
You know I need something that's real.
I wish there was something inside me,
To keep you beside me.

I should've told you everything.

I should've told you everything.
I should've told you everything.


Aku pun tak taw kenapa lagu ni macam ada meaning dekat aku. Wish I knew what it was. Sigh....

Thursday, July 21, 2011

Psychedelic Roller-Coaster Ride

Orang lain dah lama dengaq Mono dengan Explosions In The Sky. Aku lak baru semalam dengaq. Tu pun dengan pi tanya Fizi lagu Mono apa yang best. So, aku bersenjatakan Internet jiranku, mencari di Youtube.

The result? Instrumental all the way. Me likey.

Sunday, July 17, 2011

Geng Baju Hitam Visits Penang (or Seberang Perai to be exact) Part 3

And here is the last part of the trip to Penang. Enjoice!

Pagi tu kami semua bangun dalam pukul 12 camtu rasanya. Settle mandi apa semua, Nami bawak kami pi Medan Makan dekat-dekat umah sewa Fizi yang kedua. Dia kata sini makanan murah. Yup. Agak murah. No wonder banyak budak-budak U mai makan sni. Dah habis makan, salam-bersalaman dengan Nami, kami pun chow dari situ pasal esoknya, Nami ada test. Jadi dia perlu study.

So, kami tak taw nak pi mana. Roy dengan Yasser ajak pi Sedim kat Baling. Tapi takdak sapa yang taw jalan nak pi situ. Kami pi isi minyak kat stesen minyak, mesyuarat samada nak pi ka dak Sedim. Takut sesat. So, last-last, kami cadang pi Sungai Petani. Tengok Transformers Dark of The Moon.

Nak tengok Transformers in 3D. So kena pi Village Mall, sebelah Tesco Sungai Petani Utara. SP ada dua Tesco. Jangan main-main! Habis ja tengok, kami pi solat kat Tesco. Jam dah tunjuk pukul 6. We hungry, so we go to Alor Setar for McDonalds (or mamak kuning, ada drive-thru, 24 jam). Target: GCB!

Kami pi McD kat Pacific Alor Setar. Makan apa semua. Kami pun singgah Masjid Al-Bukhary untuk solat. Lepas tu terus balik ikut jalan lama. And that's the end of our trip to Penang for the last weekend.

P.S. - Ni rojak punya edition

Saturday, July 16, 2011

Geng Baju Hitam Visits Penang (or Seberang Perai to be exact) Part 2

This is the second part to the epic journey of Geng Baju Hitam during their short vacation to the Pearl Island, Pulau Pinang.

We woke up at 10.30 a.m. that Saturday morning. We went to the condominium's swimming pool for our first activity that day. The clock shows 12.00 p.m. when we finished the swim. The plan was to go to Kapitan, a 24 hours Mamak restaurant situated nearby to AEON Jusco somewhere around Nami's condominium. Nami recommends for the Nasi Briyani, thus majority of us go ahead with the recommendation. Some of us ordered Chicken Briyani, and some of us Mutton Briyani. It was good, but not good enough, in my opinion. It is served in a claypot, and yes, the rice was plenty. Face this with empty stomach, then you will enjoy it!

Next, we went to Sunway Carnival Mall. First thing we did is to perform the solat. Then some of us take the opportunity to buy some stuffs that were on sale. I did not buy anything, I am short on money. Need to be money wise, yeah. Then we went to watch "Sekali Lagi" at 3.30 p.m. I am not a fan of Malay movie, but this movie was great. Starring Shaheizy Sam (is it the correct spelling? I just called him like that), Lisa Surihani (hehehehe), Mia Sara (this kid is so popular these days. Lucky kid. Good acting too) and Bront Palarae (I salute you man for your character's portrayal.). What makes this movie great is the storyline itself. It was arranged so that you will speculates what is what, what happened and all the questions pop out of your head while going through the movie. The director or the screenplay was so genius the speculations you guys just did is answered one by one. Genius I tell you. Good job. See it to believe. Enough said. All I can say it is not a waste of money after all.

Next we planned to have barbeque at the seaside of Pantai Bersih, so we went to find the barbeque's ingredients at Carrefour and  AEON Jusco. Finished looking for the stuffs, we head back to base and prepare the barbeque, solat, watching the news on TV and Internet for Bersih 2.0 rally happening that day, played some dart and shower.  At 9.00 p.m we head straight for Pantai Bersih, situated at Bagan Ajam.

We had a good barbeque that night. We had sausages, BBQ marinated chicken and some homemade shisha (more like seaside made shisha, am I right?) After that, we went to Al-Arjan for second night of fabulous shisha.

Two shisha were ordered. One homemade, the other was I cannot remember, but I do remember it has pineapple in the top part of the shisha. Was it called? I only know it as "dapuq" (it is the one that the charcoal is put on top of it). Aqharie and me ordered Special Beef Burger ( a typical beefburger with the addition of egg and cheese) for our supper. And at last I finished watching KL Gangster that night. Finally! Thanks Al-Arjan. You complete me. HEHEHE.

We finished the night early by returning to base at 3 something in the morning and slept a while before solat Subuh. That's all for Part 2. Anticipate Part 3 soon peeps.

P.S. - Part 1 Melayu. Part 2 English. Part 3?

Thursday, July 14, 2011

Geng Baju Hitam Visits Penang (or Seberang Perai to be exact) Part 1

Pada hari Jumaat yang lepas, ku bersama rakan-rakan Geng Baju Hitam telah pergi bercuti di Seberang Perai, Pulau Pinang. Percutiaan ini mengambil masa sebanyak 2 hari 1 malam (ku tak pasti betul ka tak kiraan ni, haha. Rasa macam 3 hari 2 malam.).

Kami bertolak lepas Maghrib dari rumah Aqharie. Cadangan asal adalah untuk bergerak dari rumah beliau selepas Asar. Tapi disebabkan kelewatan kami tunda sehingga selesai solat Maghrib baru kami bertolak. Kami bertolak menggunakan tiga buah kereta. Satu kereta Proton Waja kepunyaan saudara Amirul Faiz a.k.a. Roy, Perodua Kancil milik saudara Haffiz Azreen dan Proton Savvy milik saudara Aqharie. Sepatutnya hanya dua buah kereta yang digunakan, akan tetapi saudara Haffiz ingin membawa kereta beliau, maka kami ada tiga buah kereta dalam percutian ini. Ahli rombongan adalah seramai lapan orang, iaitu:
  1. Saudara Aqharie
  2. Saudara Hafizi a.k.a.Fizi
  3. Saudara Wan Nur Hafizi a.k.a. Ameng
  4. Saudara Roy
  5. Saudara Shafiq Hazwan a.k.a. Datok
  6. Saudara Yasser
  7. Saudara Haffiz Azreen
  8. Saudara Irsyad a.k.a. Chad

Kami bertolak dan isi minyak dahulu di Petronas Arau sementara kumpulan Roy pergi mengambil pemanggang ikan di Padang Siding, rumah datuk dan nenek saudara Datok. Selesai semuanya, kami bergerak menggunakan lebuh raya Arau-Changloon dan Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS). Destinasi kami pada waktu itu adalah Hentian Rehat dan Rawat (R & R) Gurun, Kedah. Memandangkan kami pergi bercuti pada malam sebelum Perhimpunan Bersih 2.0, maka sekatan jalanraya dilakukan oleh pihak polis. Sekatan jalanraya pertama yang kami tempuhi adalah di sempadan negeri Perlis-Kedah (di gerbang selepas UniMAP Ulu Pauh). Sekatan kedua adalah di hadapan Balai Polis Changloon. Tol yang dikenakan dari Plaza Tol Jitra ke Plaza Tol Hutan Kampung adalah RM 1.60. Kami teruskan perjalanan sehingga ke R & R Gurun dan berehat selama 30 minit. Destinasi sekarang adalah ke rumah kediaman saudara Najmi a.k.a. Nami di Bandar PERDA, Seberang Perai. Tiada sekatan jalanraya sepanjang lebuhraya ke Pulau Pinang.

Sampai sudah di Plaza Tol Sungai Dua dan kami dicaj RM 13.00 untul tol dari Hutan Kampung ke Sungai Dua. Sekatan jalanraya terakhir pada malam itu selepas plaza tol terbabit. Kami teruskan perjalanan ke rumah saudara Najmi, kondominium tiga bilik, dua bilik air dan satu stor di tingkat 7 dari 19 tingkat. Selesai apa yang patut, kami bergerak ke Uptown Bandar PERDA. Selesai kami terus bergerak ke Al-Arjan Shisha untuk mengisi perut yang lapar yang amat. Kami semua memesan Nasi Ayam manakala ku bersama saudara Fizi a.k.a Fizi menambah Burger Daging Telur. Burger disitu agak unik kerana menggunakan roti burger berbijan dan besar dan lembut. Harganya pula adalah murah berbanding burger di kedai burger lain. Terbaik. Nasi ayam juga boleh tahan. Oleh kerana kami di tempat shisha, maka kami perlu pesan shisha. Saudara Aqharie dan Ameng memesan shisha berperisa Lychee manakala saudara Yasser, Haffiz, Nami memesan Homemade (shisha yang resipinya rahsia perniagaan). Ku bersama saudara Fizi dan Roy hanya menumpang dan bayar sikit kerana hisap sikit, hehe. Tapi saudara Roy hisap banyak jadi bayar lebih daripada kami.

Sementara menunggu makanan dan shisha, kami disajikan dengan filem X-Men First Class. Kualiti wayang tapi bunyi bagus. Selepas shisha dan makanan tiba kami disajikan pula dengan filem KL Gangster. Untuk pengetahuan anda, shisha tersebut tidak habis perisanya walaupun sudah habis cerita X-Men dan sudah masuk setengah filem KL Gangster. Sudah beberapa kali arang shisha telah ditukar tetapi shisha tidak menunjukkan tanda-tanda ia akan kehilangan rasanya. Rasanya pula lembut dan banyak asap dikeluarkan. Maka konklusinya shisha di Al-Arjan adalah terBAIK. Kami pulang dengan perasaan kenyang, mengantuk dan puas kena shisha. Jam sudah menunjukkan pukul 4 pagi. Kami bermain siapa boleh skor markah tinggi main dart dan ada yang ber"online" di Facebook. Ini dilakukan untuk mengisi masa lapang sementara menunggu azan Subuh daripada masjid berdekatan. Selesai solat, kami semua tidur.

Tamat Bahagian 1.

P.S. - Sekali sekala tulis karangan Bahasa Melayu apa salahnya. Hehe

This blog is dead

Aku lupa aku ada blog. Kalau rajin akan ku update blog ni sebelum ku sambung belajar awal tahun depan. Kalau RAJIN la. Tapi MALAS is stronger than RAJIN. Oh heck, let's see who prevail. Whose side are you on, dear master? Is it RAJIN, or MALAS?

P.S. - Post ini ditulis selepas baru bangun tido.

Sunday, May 08, 2011

Kissing In Cars

Bukan menggalakkan maksiat ya, sekadar nak dalami maksud saja...This is Pierce The Veil with "Kissing In Cars". Enjoice.

As we wake up in your room
Your face is the first thing I see
The first time I've seen love
And the last I'll ever need
You remind her that your future
Will be nothing without her
Never lose her, I'm afraid
Better think of something good to say
But its all been done more than once
I'll keep on trying
Oh God don't let me be the only one who says

No, at the top of our lungs there's no
No, such thing as too young
Second chances won't leave you alone
Then there's faith in love

She was always the one
I'll repeat it again, the one
No such thing as too young
Red lights flashing on the car we're kissing in
Call me crazy, I've always tried to remind her
That the future's just a few heartbeats away from disaster
I'm afraid that I've thrown it all away

No, at the top of our lungs, there's no
No such thing as too young
Second chances won't leave you alone

No, at the top of our lungs, there's no
No such thing as too young
Second chances won't leave you alone

No, we'll repeat it again, there's no
No such thing as too young
Second chances won't leave you alone
Cause there's faith in love

If you kiss me goodnight
I'll know everything is alright
Second chances won't leave us alone
Won't leave us alone
Cause there's faith in love

But then again, aku rasa lagu ni untuk ex..bekas.. er......

Saturday, April 16, 2011

Short-Term Wishes

Di sini aku nak listkan benda-benda yang aku teringin nak buat dalam masa terdekat. Xpa. 2 3 tahun pun aku tetap akan cuba carik masa untuk tunaikan keinginan ni. And yes, some of it memang ada yang tak masuk akal, yet membazir pun ada. That's why aku panggil wish. Tak masuk akal takpa, janji puas ati.

Nak naik KTM dari hujung ke hujung.
Aku tau. Sangat-sangat membazir, meletihkan. Tapi aku just suka naik KTM time orang tak ramai. Bukan peak hour ataupun cuti sekolah. Dari Seremban ke Rawang.

Nak naik KLIA Ekspres / Transit
Tak kisah naik dari mana ke mana. Janji naik. Nampak macam best ja.

Paintball
Aku nak main paintball. Nak rasa adrenaline rush. Nak rasa kena tembak. Nak rasa menembak orang. Nak rasa lari-lari, guling-guling. Baju kotor. Counter-Strike IRL. Hehe

Ice-skating/Archery/Wall-climbing
Tak perlu description la kot no..

Indoor Theme Park kat Times Square
Aku tak pernah main kat situ lagi. Aku tau aku lame.


XBOX 360
Reason aku nak angkat 360? Game pirate. Nuff said.

Eh, haritu macam banyak ja. Aku dah tak ingat. Too much MSG i think. Oh well, that's all for now.

Khinzir

Isu lapuk. Aku tahu. Tapi tulis pi la dah tak tahu nak buat apa.

Khinzir. Babi. Pig. Swine. You name it. Binatang yang bagi orang Islam adalah sangat kotor dan tak boleh dimakan. For others, they said it is cute. Sedap dimakan kata mereka. Aku tak mau komen bab tu.Binatang yang sangat "fleksibel"...Banyak kegunaan...Tulang la..Lemak la..Bulu la..Kulit la..Apa lagi?

Hari tu kecoh kedai kopi kat Johor (kalau salah fakta, sorry!) pakai lemak/tulang babi dalam kopi. Satu soalan saja aku nak tanya. Kenapa kena letak benda tu dalam kopi? What for? Semua benda nak kena letak bahagian-bahagian dari babi ka? Dah jadi prinsip perniagaan bagi orang bukan Islam ka nak kena letak babi? Dah jadi satu masalah kalau benda macam ni berleluasa.

To make matter worse, kita hidup dalam negara yang bermacam-macam kaum. Memang mereka pun dah tahu kita tak boleh nak makan babi, kenapa nak kena letak jugak? Nak balas dendam ke apa? Aku tak tahu la tentang tu. Dan takut jugak kot-kot dia main letak benda-benda haram ni dalam produk makanan kat kilang. Lepas tu pasarkan seluruh Malaysia. Then we will totally F up.

Tu belum masuk isu penyembelihan ayam dengan lembu. Kalau tak sembelih dengan sempurna boleh kira makan bangkai. Plus, makanan apa yang diberi kat binatang-bintang sembelihan ni pun kena tengok gak. Ikan pun kena tengok gak. Kot-kot dia diberi makan benda bukan-bukan. Tak ke naya?

Sehubungan dengan itu, hab halal, sila kembangkan industri ini!

PS - Berterabur. Tunggang langgang. Aku tau. Aku bukan karyawan.

Tuesday, March 08, 2011

Game Review - Angry Birds

Sekarang ni game ni tengah up. A simple, casual game. Awesome. Banyak kena main strategy. Physics pun kena amik kira. Main la and you get the full picture. Game ni ada dalam IPhone, IPod, PSP, PS 3, and even PC. Give it a try and you will feel the addiction, angry and whatnot.



Source - Wikipedia

Movie Review - 127 Hours

So, pada hari Ahad haritu.. Aku bukak la cerita 127 Hours, lakonan James Franco, directed by Danny Boyle. This guy directs Slumdog Millionaire.



OK. This movie is based on true story. Franco portrays Aron Rolston, and that guy is real and alive till this day. What makes this story awesome is because it is based on true story. So, maybe ada auta-auta. Normal la tu. Kasi main screenplay. Bagi nampak best. Maybe in reality tak sama macam movie. Tapi at least it is true at some point.

So, Aron, a mountain climber, obviously pi la mendaki kat Utah. Blue John Canyon to be exact, in 2003. The best part is, dia tak bagitau kat sapa-sapa pun dia pi mana. Not his family, or his colleague. So, dia pi la mendaki. And nak dijadikan cerita, tangan kanan dia tersepit kat satu batu besar. For 127 hours or approximately lima hari. You read it well. LIMA. 5. DAYS. With limited water and food.

Bila dia menghadapi lima hari yang memeritkan tu, macam-macam yang Aron experienced. Dia ration air dan makanan dia. Tapi satu hari air dia tertumpah, so... He must....ehem ehem to get water and survive. (Aku tak mau spoil apa yang dia buat untuk dapatkan air, tapi you get the idea soon enough. Now perhaps.) Dia teringat family dia, ex-girlfriend dia, adik perempuan dia yang nak berkahwin and some other life experiences. Dia pun even bermimpi tiba-tiba hujan and dia terlepas dari tersepit and went to his ex's house. Pressure and exhaustion can do a lot to your mind. Be wary of that.

So, dah lima hari tu, dia pun.... I'm not gonna tell you.. See for yourself. Hehe.

Moral of the story is jangan pi mana-mana tanpa bagitaw kat sapa-sapa where are you going. Ini sangat penting! And next, the will to survive make us do extraordinary thing that bila kita tengok balik.. Kita pun tak percaya kita mampu buat macam tu. And yeah, banyakkan belajar survival technique macam first aid, ikat tali and all those things masa camping. Might come in handy. Lastly, aku recommend this movie and please, this movie is not for the faint-hearted...

source from Wikipedia

Happens All The Time Part 2

Memang betul pun kan?



Seen on 9GAG.com

Happens All The Time Part 1

Kali ni aku malas nak menulis..aku nak share dari blog lain.. So, here it is.

Since selalu gak aku jumpa benda-benda camni, so aku akan post dalam segmen yang sama yang aku bagi nama "Happens All The Time". So, expect la benda-benda camni lagi.

Enjoice!

Originally seen at 9GAG.com.

Saturday, March 05, 2011

Demam!

Baru start bulan 3 aku dah rasa macam nak demam.. Dah la H1N1 naik balik.. oh God.. Risau gak..

Macamana aku boleh demam? Aku rasa pasal perubahan cuaca. Actually hari Khamis haritu aku dengan coursemates aku pi buat roadtrip nak pi Chiling Falls kat Kuala Kubu Baru. Kalau nak pi, hampa cacak pi Rawang and the proceed sampai ke Kuala Kubu Baru. Carik signboard Chiling Falls or Empangan Selangor. Insya-Allah sampai. Takpun kalau ada yang pernah sampai Darul Quran pun mungkin lagi senang nak carik signboard 2. Mana-mana pun takpa. Janji taw jalan nak pi Kuala Kubu Bharu.

Perubahan cuaca yang aku maksudkan adalah perbezaan suhu antara dalam air dengan suhu kat darat. Memang badan terkejut la dengan perubahan tu. Air dia sejuk nak mampus. Ya la. Kami ja yang ada kat situ hari tu. Tambah lak angin. Memang menggeletar la. Kat darat lak panas.

And by the way, kami tak pi pun Chiling Falls. Dia tutup. Hari minggu bukak la kot. Jadi kami pi kat air terjun bawah 2 ja. Dekat dengan jambatan kaler kuning. Kena pi dulu la baru taw apa yang aku taip ni, kan? Aku takdak gambar untuk dilampirkan sekali kat blog ni. So, sorry guys.

Sekarang badan aku rasa sengal2 kat dalam. Aku tak selesema or sakit kepala. Just sengal-sengal. 100 Plus dah berapa botol aku teguk. So far baru 2 bijik Panadol Actifast aku telan. Harap-harap sembuh lepas ni. Doakan ya!

Thursday, February 24, 2011

Random 5! First Shot!


Aku dapat idea dari satu blog luar negara yang post seminggu sekali 5 lagu yang dia dengar randomly from playlist dia. So, aku pun nak buat jugak! Hehe. So here’s my first shot! The first 5 are:

Puddle of Mudd – Famous
Lagu ni ada dalam soundtrack WWE kot. Dari situ aku dengar. Tak pun TNA. Aku pun dah tak ingat. Puddle of Mudd bagi aku lagu “Blurry” ja yang best.  Tak banyak yang aku boleh cakap pasal lagu ni and the band. Hear it for yourself.

From First To Last – Waves Goodbye
Aku tak pernah dengar lagu ni secara intentionally. So, aku pun tak taw. Tapi lagu ni slow. Dual vocal. Electronic skit. FFTL is overall a worth listened to band, in my opinion by the way.

Haste The Day – An Adult Tree
Sama macam FFTL, aku tak pernah dengar. Tapi ni band metal. So, you have been warned. Aku dengar “The Minor Prophet” ja. Lagu tu ja kena dengan halwa telinga aku. And this song boleh la nak dengar. Kira acceptable lagi.

Yellowcard – Twentythree
Rasa lagu ni pasal growing up. Rasanya la.. Hehe. Anyway, Yellowcard memang sudah diterima ramai dek kerana “Ocean Avenue” dengan “Only One”.  Not bad from Yellowcard untuk lagu ni.

Taking Back Sunday – Cute Without The “E”
Salah satu lagu famous TBS. Fast and catchy. Nuff said. Go hear it firsthand bagi yang tak pernah dengar.

So, that’s a wrap. Kalau ada masa akan aku post lagi untuk minggu depan! Stay tuned!


Set Your Goals - My View on Them

Aku nak tulis pasal band Set Your Goals...dan ni aku tulis tanpa tengok mana-mana..so, it's just my 2 cents..

Band ni aku mula perasan waktu tengok videoclip A Day To Remember - All I Want. First of all, lagu ni best. Memang kena dengan jiwa remaja. The best part of the videoclip is that it has an awesome list of cameos from famous bands such as Silverstein, Vic Fuentes of Pierce The Veil, Pete Wentz of Fall Out Boy, Matt Heafy of Trivium, Andrew WK (read: Party Hard) and many more. Mostly from metal bands. And band ni diwakili oleh 2 orang vokalis untuk videoclip ni. Depa ni ada kat ujung-ujung videoclip, muka jinak. Kira senang gila la nak spot. Sapa pernah tengok video ni mesti perasan. Tu yang buat aku nak taw depa ni main muzik macamana.

First aku try search Youtube untuk videoclip band SYG. Aku rasa first lagu aku dengaq dan tengok adalah “Gaia Bleeds (Make Way For Man)”. Lagu ni pasal pencemaran yang berleluasa dengan perang nuklear disebabkan sikap manusia itu sendiri. Awesome part waktu lepas second chorus. Distorted vocal + awesome music = WIN!

Second aku try dengar “The Few That Remain”. Lagu ni featuring Hayley Williams of Paramore. Lagu ni macam sorang yang depa respek yang bersama-sama join perjuangan depa tiba-tiba tak mau tau dah pasal perjuangan depa. Kira macam the mighty who fell from grace. Sama macam kes Harvey Dent aka Two Face dari The Dark Knight. Dulu baik terus jadi evil. And this song memang best untuk sing along.

Third aku dengar “This Will Be The Death of Us” . Awesome bass waktu opening lagu ni. Nuff said! And aku recommend dengar “Our Ethos : A Legacy to Pass On” featuring Chad Gilbert of New Found Glory. Lagu ni kira encouraging untuk menaikkan semangat bagi depa yang nak berjuang and terus berjuang dengan cara bagi golongan muda teruskan legasi.

So, aku dah dengar satu album depa iaitu “This Will Be The Death Of Us . Not bad. Boleh dengar bagi peminat melodic hardcore. Music dia best. Lyrics dia meaningful. Kira macam rebellious la band ni. Melawan 'The Man". So pi Youtube search “Gaia Bleeds” dengan “This Will Be The Death of Us” and give me your verdict!

Baru Ku Perasan

Owh...Rupa-rupanya..ada ja yang comment post2 aku..tapi how come aku xtaw ar? ish2..sorry u guys......aku publish no!

Thursday, February 17, 2011

Lagu Dikala Emosi Menguasai Diri

Aku dengar lagu-lagu ni mau tengah emosi..Mungkin setengah lagu tu tak sesuai. But I don't give a senggama!

+44 - Lillian
Silverstein - Discovering The Waterfront dengan The End (feat Lights)
Hoobastank - What Happened To Us?
Academy Is - Everything We Had
Dashboard Confessional - Don't Wait
Saosin - It's All Over Now
The Used - Empty With You dengan Hard To Say
Alesana - Apology (acoustic version)

Kalau ada lagi aku akan post. Kalau teringat la...

Forever Alone

Pepatah "yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran" memang sangat sesuai dengan keadaan aku sekarang ni. Kenapa? Jangan ditanya...Aku pun tak taw apa solution masalah aku. Aku kena let go. Sooner or later. Ergo, forever alone memang sinonim dengan situasi aku sekarang.

Aku expect too much dari "friendship" tu. Just plain platonic tapi harap lebih dari tu. Memang confirm akan selalu dikecewakan.

Memang dah lumrah kita akan sibuk dengan urusan seharian. Tapi, at least kalau aku diberitahu dia sibuk ke tak, aku taklah emosi sangat. You left me hanging there! Dengan tertidonya. Aku paham dia letih. Dia ngantuk. Tapi at least you try to keep awake before you said you are going to bed. Aku tahu aku tak sepatutnya emosi pasal hal-hal kecik ni. Tapi kalau da selalu sangat, aku pun tak dapat bertahan lama.

Sometimes aku rasa macam aku sorang ja yang berusaha nak jaga "friendship" ni. Aku taw dia banyak berkorban untuk aku. Aku tak sangkal. Aku sangat-sangat hargai. Tapi... Sometimes, please..Make me feel like I'm special..

Who am I kidding here? Kemungkinan besar dia tak akan baca coretan bodoh ni. Kalau dia baca aku pun tak akan taw reaksi dia. Dia suka pendam. Elok la. Aku pun macam tu. So, aku dah start silent treatment aku sekarang ni. Let's see who give in first.

Konklusinya..Aku terlalu mengharapkan pada "friendship" ni. And it will not go according to plan, memang dah kena take into account. Tapi tak..Being me is ignorant. Hopeful. Merana la aku sorang-sorang! Padan muka aku!

Sunday, January 23, 2011

13 Things About Moi (pronounced as Mu-a)

First, Cik Liyana, saya pinjam idea entry terbaru awak ya. Jangan marah! =)

1. First of all, ramai ingat aku orang Perlis. But, actually aku orang Melaka. Dibesarkan kat Perlis. That's why aku boleh cakap loghat utara dengan OK. Tapi tak semua loghat utara tu aku taw.

2. Anak sulung dari dua beradik. Dua-dua lelaki. The truth is, my parents divorced since I'm in Standard 1 or 2. Then we brothers split. I follow my dad.

3. Signature number is 13. Orang kata number 13 malang. Tapi aku kata "to hell with it, number ja pun.". Lagi satu aku suka number 16. My birthday date.

4. Jarang dengar lagu melayu. Ask my friends. Depa taw. Hehe. Lebih prefer dengar lagu english. No, not Bieber. But, I digs FFAF, FFTL, Underoath, Alexisonfire and et cetera. Tapi kalau kena pi karaoke kena nyanyi lagu melayu jugak kan...

5. Aku suka McD punya Double Cheeseburger, McFlurry.Game PSP dengan PC. Memang duit aku habis pasal selalu beli menatang-menatang ni.

6. Suka baca conspiracy theories, world issues, military history. Sukan aku tak amik port sangat. Same goes to vehicles. Kira aku deviate dari minat dan obsesi kebanyakan lelaki sebaya aku.

7. Kalau online, tab wajib ada dalam browser: Facebook, Yahoo! Mail, Cracked.com, 9gag.com.

8. Introvert, not an anti-social or social outcast. Aku lebih prefer alone, bukan tak reti berkawan okay?

9. Since aku introvert, aku tak suka berurusan sangat dengan orang. That's why aku liat kalau nak kena pi repair something ka, bayar something ka, daftar apa ka. Kena ada teman baru rajin. Haha. Tapi lepak-lepak laju la.

10. Orang panggil aku: Ir (ada dua orang ja kot kalau tak salah yang panggil camni), Syad (selalunya close friend, girls..hehe), Chad (majority panggil camni. With that exact spelling), Icad or Acad (budak-budak GMi yang coined nama ni)

11. Fobia ular and UFO. Kalau mimpi, terus nightmare. Bangun tido berpeluh. MUST!

12. Aku tak suka tempat crowded, hip-hop, konflik, apa-apa yang budak-budak melayu duk ikut tu (rempit ka, shuffle ka), poser and many other things. Kalau aku ingat aku tulis next time.

13. Typically, orang akan deduce aku skema. Ye la. Pakai spec, taw serba skit tentang macam-macam. I don't blame them. Stereotype for the win yo!

Happy Sunday guys...

Saturday, January 22, 2011

What People See

I've been haunted by this very uneasy feeling... What does other people think about you? are you pleasant? warm? friendly? or just plain annoying? cocky? or stupid? What do other people see in you? Smart? Reachable? or just ugly? distant? We should stay away from him. Like that?

I just don't know the answer. This feeling surfaced because when i engaged in a comment in a social networking sites, let's say facebook. I did my best to keep someone, especially female to keep interested in the topic at hand. But, i find that, the discussion is neutral, meaning not so warm, not so cold, as if they are not interested in talking with me. Maybe i bored them to death. So, no one gives a f*c* about me. Go ahead. Check my facebook page. There's no wall post coming from somebody. Just game request or my useless ranting that no one gives a damn. Just a like.

Same goes to this blog. I did put a counter to see how many hits that this page accumulate. It steadily increases. But, no comment? Come on. I want to hear your point of view too. I really wish someone did take an interest of what I wrote. Yeah, i know it does not worth your time at all to read. But, at least, do me a favor. Wrote something back. I just wanna know who did read that piece of my mind. But it's your choice after all. I just can't order you to do something, right?

One other thing. When i tried to make a new friend, and yes, again, a female friend, I noticed, I'm not interesting enough in their eyes. We can only talk for a day, and that's it. 2 days top. This also applies to the real world. I seldom have a new friend. No one ever cared I guess. You are just a bystander. A living wall. They noticed, but they don't care.

And yes, if my close friends asked why I'm gloomy all the sudden, usually this is the reason why............The feeling of sudden void in the environment. And, you are the void..........

Happy weekends everyone. Or whoever that come here..